Selv om Pag-osten for længst har fundet vej til vores borde, og vi kan finde den i næsten alle bedre butikker, er der et mere perfekt sted at nyde denne fantastiske fødevare fra den ø, hvor den kommer fra, den ø, hvis græsgange den kom fra. Pag-ost er vores mest givende produkt af geografisk oprindelse, og den er lavet af fåremælk. Specialiteten ligger ikke kun i fåreracen, men også i øen, der, selvom den tilsyneladende er nøgen, gemmer på græsgange med frodig og lav vegetation, som fårene elsker, og duften af deres kost forbundet med en salt vind, der kommer fra Velebit-bjerget, giver osten en specifik og uforglemmelig smag. Foreningen af Pag-osteproducenter blev etableret i 2005 med det formål at bevare osten fra Pag. Foreningens medlemmer arbejder ihærdigt på at beskytte og deklarere den originale Pag-ost ved hjælp af målbare og ensartede parametre. Alle vigtige producenter på øen Pag er med i foreningen, og på grund af øens kapacitet udgør produktionen af Pag-ost kun 15 % af den samlede indenlandske produktion af ost. Kolan på øen Pag er et sted, der ligger i det indre af øen og er omgivet af aromatiske enge. Den mest moderne ostefabrik i Kroatien blev bygget her i 2009 med et tilhørende smagsrum. Kolan er hjemsted for nogle få producenter, og Pag-osten kan købes i flere specialforretninger. Hvis du har lejet en overnatning i Kolan på Pag, kan du nyde smagen af en ung eller gammel Pag-ost. Den unge serveres med prosciutto eller kulen, og den gamle serveres bedst med et glas hjemmelavet sortvin. Den unge Pag-ost har modnet i mindre end et år, og den gamle i længere tid. Vores kærlighed til Pag-ost og Kolan på Pag modnes med den første bid af osten og bliver aldrig gammel i de år, hvor vi mindes den magiske ø Pag og dens smagsoplevelser.
Læs mere
Læs mindre