Lige når man begynder at tro, at lejligheder og værelser langs kysten er tomme, og det samme gælder strandene på den istriske riviera, venter der en behagelig overraskelse i Valbandon-bugten i Fazana. Den sidste lørdag i august afholdes en af de spektakulære traditionelle gastronomiske sammenkomster, kaldet Valbandon under the bell. Festivalen er meget berømt på grund af de over 100 deltagere i over 20 hold, som faktisk kæmper om at tilberede retter på traditionel vis - under låg eller i ovn. Kød eller fisk, det gør ingen forskel, sammen med istriske specialiteter som boskarin-kød, lam, kalvekød, frisk fisk og bløddyr. Retterne tilberedes under klokkedæksler og skåle gravet ned i strandens jord. Kokke fra hele Istrien er blevet udfordret til at vinde i denne konkurrence i mere end et årti. År efter år bliver retterne mere fantasifulde og fortryllende. De sidste par år var særlige, fordi der blev tilberedt noget, der hedder mega-cripnja (mega-klokke), som er designet til 100 pund kød og kartofler og mere end 15 kilo forskellige grøntsager. Megaklokken er alle klokkers moder og kan mætte over 300 sultne munde. Bare følg røgsignalerne og den forførende duft af strand for at finde dette hedonistiske paradis på kanten af sommeren. Konkurrencen begynder kl. 18.00. Efter at have smagt på de lækre saltede retter får du måske lyst til en forfriskning, som du også kan finde her. Der finder en anden festival sted her, vandmelonfestivalen med udstilling af skulpturer skabt ved at skære i den. Vandmelonfestivalen byder på en uforglemmelig sangria-fest, der varer til langt ud på de små timer. Festivalen slutter med det traditionelle fyrværkeri med et fyrværkeri af smag og aromaer, som du vil opleve her i Valbandons varme kram, Fazana.
Læs mere
Læs mindre